Slik vasker du filleryer og bomullstepper

Filleryer har vært veldig populære i nordiske hjem siden 1860-tallet, og er det fortsatt. En fillerye kan være håndvevd av tekstiler som har blitt til overs i klesproduksjon, eller kanskje av filler fra din morfars gamle favorittbukser. Det finnes til og med filleryer som veves av skinn. Tradisjonelt veves filleryer for hånd av bomullsmaterialer. Blandingen av gamle og nye tekstiler, forskjellige materialer og veveteknikker gjør at det også finnes mange forskjellige råd og tips om hvordan du vasker filleryen best hjemme. Hvis filleryen er et arvet slektsklenodium er eventuell original overskuddsfarge sannsynligvis vasket bort for lenge siden. Om filleryen derimot nettopp er kjøpt inn bør du regne med at tekstilene i teppet vil avgi farge i vask. Følg først og fremst vaskeinstruksjonene som fulgte med når du kjøpte teppet ditt. En fillerye eller et bomullsteppe som vaskes kommer til å krympe. Hvor mange prosent det krymper varierer fra teppe til teppe.

Vask av ensfarget fillerye

Ensfargede filleryer og bomullstepper kan ofte vaskes i vaskemaskin. På nye, fargede filleryer er det sannsynligvis igjen litt overskuddsfarge som risikerer å farge lysere tekstiler, f.eks. teppefrynser. Å sentrifugere en våt og tung fillerye sliter både på teppet og vaskemaskinen. Bruk derfor et skånsomt vaskeprogram om du velger å vaske filleryen i vaskemaskin. Om din ensfargede fillerye ikke tåler maskinvask, eller hvis vaskemaskinen din er for liten går det fint å vaske filleryen for hånd med såpe i for eksempel et badekar.

Vask av stripete fillerye

En nyere fillerye kan fortsatt ha igjen overskuddsfarge som risikerer å farge lysere deler av teppet under vask med vann. Risikoen for misfarging er en grunn til at produsenter ofte fraråder å vaske stripete filleryer i vaskemaskin. Alternativet til å vaske en fillerye i vaskemaskin er å vaske den for hånd. Å skrubbe filleryer med såpe på en trebrygge er en gammel fin nordisk tradisjon. Naturligvis går det like fint å bruke for eksempel et rent verandagulv eller kjellergulv. Begynn gjerne med å fukte filleryen i en sjø, i et badekar eller skyll av teppet med hageslangen. Skrubb deretter filleryen på begge sider i stripenes retning. Bruk lunkent vann, såpe og en myk børste. Skyll deretter av filleryen med rikelig med vann.

Vaske fillerye med høytrykksspyler

Mangler du en sjø med egen badebrygge kan for eksempel et verandagulv og en hageslange være et alternativ ved vask av filleryer. Eventuell bruk av høytrykkspyler bør utføres med stor forsiktighet, da det foreligger en viss risiko for at mer enn bare skitten løsner.

Slik tørker du en vasket fillerye

Heng en nyvasket fillerye over flere tørkesnorer, eller heng filleryen i klesklyper, slik at luften får plass til å sirkulere. Et stripete teppe bør tørkes mens det henger i langsidene for å unngå misfarging. En nyvasket fillerye kan bli boblete og ujevn etter at den har tørket. Etter noen dager på gulvet vil den ha rettet seg ut. For å unngå ujevnheter kan du rulle din nyvaskede fillerye før den har rukket å tørke helt. Akkurat som ethvert annet nyvasket tekstil tørker filleryer utmerket om de henger fritt ute i tørr og frisk luft. Vær oppmerksom på at sterkt solskinn kan bleke teppets farger.

Åpent kjøp 90 dager
Rask leverering
Gratis retur
Trygg e-handel