Slik vedlikeholder du et ekte håndknyttet orientalsk teppe

En ekte orientalsk teppe er et unikt kunsthåndverk. Hvert persiske, pakistanske eller afghanske teppe kan ta måneder med flittig arbeid å knytte for en dyktig håndverker. Naturmaterialet ull er i seg selv både slitesterkt og naturlig smussavstøtende. Riktig vedlikehold holder det håndknyttede orientalske teppe ditt fint i generasjoner.

Støvsug ditt orientalske ullteppe minst én gang i uken, oftere om det ligger et sted med mye slitasje. Ull er et slitesterkt materiale, men for eksempel sand og grus kan utsette teppet for unødvendig slitasje. Støvsug derfor både oppå og under teppet, spesielt om det ligger i tilknytning til en entré. Et teppeunderlag (lenke til Kilands teppeunderlag) beskytter ullteppet ditt mot slitasje. Da ligger naturligvis også det orientalske ullteppet ditt mer stabilt.

Støvsug alltid det håndknyttede orientalske teppet i luggens retning, for minst mulig slitasje. Bruk det flate munnstykket uten børste når du støvsuger. Børster, og spesielt roterende børster, sliter unødvendig hardt på det orientalske teppet ditt.

I alle nye ulltepper er det overskuddsmateriale fra teppets produksjon. Derfor er det naturlig at ditt nye ekte orientalske teppe gir fra seg en del løse ullfibre i begynnelsen. Dersom du støvsuger teppet ekstra godt de første ukene reduseres dette fort.

Roter gjerne det orientalske teppet ditt med jevne mellomrom, for eksempel et par ganger i året. Dette bidrar til en jevnere slitasje på teppet, og en jevnere eksponering for eventuell sol og skygge.

Et håndknyttet orientalsk teppe har godt av å luftes utendørs i frisk luft i blant. Du skal likevel aldri slå på teppet med verktøy, da det medfører unødvendig slitasje og kan skade knutene.

Har du fått folder eller trykkmerker i det orientalske teppet ditt etter tunge møbler? Det løser du enkelt ved å fukte teppet lett, for eksempel ved hjelp av et rent, fuktig håndkle. Blås deretter lett med en hårføner samtidig som du børster opp luggen.

Slik vasker du et ekte orientalsk teppe

Fjern flekker så fort som mulig fra et håndknyttet orientalsk ullteppe. En våt flekk, for eksempel fra drikke, suges opp med husholdningspapir. Alternativt kan noe fuktig forsiktig plukkes opp med en liten skje.

Dersom flekken har rukket å bli absorbert i teppet bruker du deretter en ren og ufarget klut eller svamp med lunkent vann. Fukt flekken og sug opp. Repeter til flekken er borte. Om det ikke holder med lunkent vann kan du legge til en liten mengde mildt rengjøringsmiddel. Fukt flekken på nytt og sug opp.

Jobb alltid fra ytterkantene mot midten av en flekk. Ikke gni på flekken, men fukt og sug opp.

For fettflekker og andre vanskeligere flekker anbefales et pH-nøytralt rengjøringsmiddel, for eksempel ullsjampo. Unngå blekemidler og andre produkter som kan påvirke ullteppets farge.

Ved behov kan du tørke et knyttet orientalsk teppe med en hårføner som blåser på lav hastighet, samtidig som du grer i luggens retning.

Inntørkede flekker kan ofte skrapes forsiktig bort. Begynn da i ytterkanten av flekken og skrap mot midten. Regelmessig støvsuging, og eventuell lufting i ren frisk luft, pleier å være nok for at et orientalsk ullteppe i god kvalitet holder seg fint i mange, mange år. Ikke vask et ullteppe unødvendig.

Hvis et ekte orientalsk teppe må vaskes anbefales vask på et profesjonelt renseri. Som tepper i bomull krymper også håndknyttede ulltepper i forbindelse med vask. Som regel krymper de 3–5 %, men dette kan variere mellom ulike tepper.

Åpent kjøp 90 dager
Rask leverering
Gratis retur
Trygg e-handel