Slik vasker du et ryeteppe eller maskinvevd wiltonteppe

Alle tepper har godt av å støvsuges regelmessig. Minst én støvsuging i uken anbefales for et ryeteppe eller et maskinvevd wiltonteppe i et normalt hjem, og oftere dersom teppet ligger et sted hvor det er mye støv og skitt.

Støvsug ryetepper i luggens retning. Støvsug regelmessig også under teppene dine. Skitt som havner under et teppe kan forårsake både slitasje på teppet og riper på gulvet under. Spesielt ryetepper, som har lengre lugg, bør i blant også vendes og ristes ut ordentlig for å bli kvitt smuler og støv. Vær forsiktig med å slå på teppet med redskaper, for eksempel en teppebanker, da det sliter unødvendig mye.

Hvis du regelmessig roterer ryeteppet eller det maskinvevde wiltonteppet ditt, får det en jevnere slitasje. Rusk gjerne også til luggen på ryeteppet med hendende eller en liten rake. Uansett om ryeteppet er produsert av syntetisk materiale eller ull, bidrar rotasjonen til at teppet beholder sitt fine utseende lenger.

Vaske rytetepper av syntetisk materiale

Flekker på ryetepper vaskes bort så fort som mulig med et rent, lyst frottéhåndkle, lunket vann og mildt rengjøringsmiddel. Bruker du for sterke rengjøringsmidler risikerer du å bleke teppet.

Ryetepper i syntetisk materiale, for eksempel polyamid eller polypropylen, tåler å rengjøres med vann. Tepper med bakside i for eksempel filt kan uten problemer vaskes i vaskemaskin, badekar eller skylles av med en hageslange. Mange maskinvevde wiltontepper og ryetepper med lugg i syntetisk materiale har bakside i jutemateriale. Disse tåler ikke så godt å bli våte. Et teppe med jutebakside som vaskes i vann kommer til å bli boblete etter at det har tørket. Les alltid vaskeinstruksjonene som fulgte med når du kjøpte teppet nøye før du vasker det.

Et ryeteppe eller teppe i annet syntetisk materiale som ikke tåler å vaskes i vaskemaskin eller håndvaskes med vann kan i stedet vaskes med tørrsjampo. Følg instruksjonene på tørrsjampoens pakning. Alternativet er å levere inn ryeteppet for profesjonell rens.

Vaske ryetepper av ull

Ull tåler ikke å vaskes med kaldt vann. Akkurat som for ryetepper i syntetisk materiale er det teppets bakside som avgjør om hele ryeteppet kan vaskes i vann eller ikke. Les først vaskerådene som fulgte med da du kjøpte ryeteppet. Om du har et ryeteppe av ull som tåler å vaskes i kaldt vann så gjelder samme vaskeråd som for håndvevde tepper i ull. Om ryeteppet av ull har en bakside som ikke tåler å bli våt, kan du fortsatt tørke av oversiden av ull med et rent, lyst og fuktig håndkle. For å vaske hele ryeteppet av ull mere grundig anbefales tørrsjampo.

Åpent kjøp 90 dager
Rask leverering
Gratis retur
Trygg e-handel