Slik vasker du saueskinn, saueskinnsfell og lammeskinn

Saueskinn og lammeskinn er slitesterke og naturlig smussavstøtende. Fordi skinn og ull er naturmaterialer, vil hvert saueskinn og lammeskinn være unikt og aldres ulikt. Et tidligere retthåret skinn kan for eksempel bli mer krøllete med tiden, og forskjellige saueskinn kan ha ulik lukt. Et lammeskinn eller en saueskinnsfell som utsettes for sterkt sollys kan få fargeendringer i ullen. Ettersom lammeskinn og saueskinn er naturlige fete, er det lurt å legge en beskyttelse mellom et nytt skinn og f.eks. et stoffkledd møbel. Unngå spesielt å legge et nytt saueskinn med en mørk bakside mot lyst farget tekstil.

Enklere rengjøring av saueskinn

Støvsug, rist eller tørk av saueskinnet ditt med et rent og lett fuktet håndkle. Alle saueskinn, saueskinnsfeller og lammeskinn har godt av å luftes utendørs i blant. La gjerne skinnet henge ute og lufte seg i litt fuktig vær. Du kan også la saueskinnet ligge noen timer i ren og tørr snø. Rist deretter skinnet godt før du tar det inn.

Vask av mer skittent saueskinn

Mange vasker sine saueskinn unødvendig mye. Begynn med å prøve rådene for lettere rengjøring, ettersom et vasket saueskinn ikke blir helt det samme som før det ble vasket. Alle saueskinn og lammeskinn tåler kjemisk rens. Mange tåler også å vaskes for hånd eller i vaskemaskin. Det avgjørende er hvordan saueskinnet er garvet. Et uklippet lammeskinn eller saueskinn kan ikke vaskes i maskin, da det vil bli flokete. Derimot tåler et uklippet saueskinn kjemisk vask på renseri. Begynn alltid med å lese de vaskerådene som fulgte med da du kjøpte saueskinnet eller lammeskinnet ditt.

Maskinvask og håndvask av saueskinn

Mange saueskinn og lammeskinn kan vaskes i vann. Hvis skinnet ditt er merket som «Vaskbart» kan du vaske det i maks 30 °C for hånd, eller med vaskemaskinens ullprogram. Vanlige vaskemidler tørker ut et saueskinn. Bruk derfor et mildt rengjøringsmiddel med en lav pH-verdi mellom 3,5 og 5,5. Det beste er å bruke en ordentlig ullsjampo. Bruk aldri blekemiddel. Et vasket saueskinn tørker best om det får henge og lufte seg i normal romtemperatur. Unngå varme. Strekk ut og gni skinnet mens det fortsatt er fuktig for å beholde formen. Et tørt saueskinn trekker seg sammen. Et saueskinn skal aldri strykes. Sørg derfor for at det henger rett eller ligger flatt mens det tørker.

Vask av økologisk / alun-behandlet saueskinn

Saueskinn og lammeskinn som er garvet økologisk med alun tåler kjemisk vask på renseri, men tåler ikke å vaskes med vann. Disse skinnene er som regel merket som ”EKO” eller ”NO CROME”.

Åpent kjøp 90 dager
Rask leverering
Gratis retur
Trygg e-handel