Slik vasker du et ullteppe

Naturmaterialet ull er i seg selv både slitesterkt og naturlig smussavstøtende. Så lenge du følger noen enkle råd og tips har ullteppet ditt gode forutsetninger for å bli en langvarig følgesvenn.

Støvsug ullteppet ditt minst én gang i uken, og oftere om det ligger et sted hvor det utsettes for mye slitasje. Ull er et slitesterkt materiale, men for eksempel grus og sand vil utsette teppet for unødvendig slitasje. Støvsug derfor både oppå og under teppet, spesielt om det ligger i tilknytning til en entré. Et teppeunderlag beskytter ullteppet ditt mot slitasje, og selvfølgelig ligger ullteppet ditt også mer stabilt med et teppeunderlag. Bruk alltid det flate munnstykket uten børste når du støvsuger. Børster, og spesielt roterende børster, sliter unødvendig hardt på teppet ditt.

Et teppe med litt lengre lugg bør støvsuges i luggretningen for minst mulig slitasje. Alle nye ulltepper har overskuddsmateriale fra teppeproduksjonen. Det er derfor naturlig at ditt nye ullteppe vil gi fra seg en del løse ullfibre i begynnelsen. Hvis du støvsuger teppet ekstra godt de første ukene, så reduseres dette fort. Roter gjerne ullteppet med jevne mellomrom, for eksempel et par ganger i året. Det bidrar til jevnere slitasje på ullteppet, og jevnere eksponering for eventuell sol og skygge.

Vask av håndvevde ulltepper

Fjern flekker så fort som mulig fra et håndvevd ullteppe. En våt flekk, for eksempel fra drikke, suges opp med husholdningspapir. Alternativt kan noe fuktig plukkes forsiktig opp med en liten skje. Om flekken har rukket å absorberes i teppet bruker du deretter en ren og ufarget klut eller svamp med lunkent vann. Fukt flekken og sug opp. Repeter til flekken er borte. Om det ikke er nok med lunkent vann kan du legge til en liten mengde mildt rengjøringsmiddel. Fukt flekken på nytt og sug opp. Jobb alltid fra ytterkantene mot midten av flekken. Ikke gni på flekken, men fukt og sug opp.

For fettflekker og andre vanskeligere flekker anbefales et pH-nøytralt rengjøringsmiddel, for eksempel ullsjampo. Unngå blekemidler og andre produkter som kan påvirke ullteppets farge. Ved behov kan du tørke et vevd ullteppe med en hårføner som blåser på lav hastighet, samtidig som du grer i luggens retning. Inntørkede flekker kan ofte skrapes forsiktig bort. Begynn da i ytterkanten av flekken og skrap mot midten.

Regelmessig støvsuging, samt eventuell lufting i ren og frisk luft, pleier å være nok til at et håndvevd ullteppe i god kvalitet ser bra ut og holder seg fint i mange år. Ikke vask et ullteppe unødvendig. Dersom et håndvevd ullteppe absolutt må vaskes, anbefales vask på et profesjonelt renseri. Som tepper i bomull krymper også ulltepper i forbindelse med vask. Som regel krymper de 3–5 %, men det kan variere mellom ulike tepper.

Vask av håndknyttede ulltepper

Fjern flekker så fort som mulig fra et håndknyttet ullteppe. En våt flekk, for eksempel fra drikke, suges opp med husholdningspapir. Alternativt kan noe fuktig plukkes forsiktig opp med en liten skje. Dersom flekken har rukket å absorberes i teppet, bruker du deretter en ren og ufarget klut eller svamp med lunkent vann. Fukt flekken og sug opp. Repeter til flekken er borte. Om det ikke holder med lunkent vann kan du legge til en liten mengde mildt rengjøringsmiddel. Fukt flekken på nytt og sug opp. Arbeid alltid fra ytterkantene mot midten av flekken. Ikke gni på flekken, men fukt og sug opp.

For fettflekker og andre vanskeligere flekker anbefales et pH-nøytralt rengjøringsmiddel, for eksempel ullsjampo. Unngå blekemiddel og andre produkter som kan påvirke ullteppets farge. Ved behov kan du tørke et håndknyttet ullteppe med en hårføner som blåser på lav hastighet, samtidig som du grer i luggens retning. Inntørkede flekker kan ofte skrapes forsiktig bort. Begynn da i ytterkanten av flekken og skrap mot midten.

Regelmessig støvsuging, i tillegg til eventuell lufting i ren og frisk luft, pleier å være nok til at et håndknyttet ullteppe i god kvalitet ser bra ut og holder seg fint i mange år. Ikke vask et ullteppe unødvendig. Om et håndknyttet ullteppe må vaskes anbefales vask på et profesjonelt renseri. Som tepper i bomull krymper også ulltepper i forbindelse med vask. Som regel krymper det 3–5 %, men det kan variere mellom ulike tepper.

Vask av håndtuftete ulltepper

Fjern flekker så fort som mulig fra et håndtuftet ullteppe. En våt flekk, for eksempel fra drikke, suges opp med husholdningspapir. Alternativt kan noe fuktig plukkes forsiktig opp med en liten skje. Dersom flekken har rukket å absorberes i teppet bruker du deretter en ren og ufarget klut eller svamp med lunkent vann. Fukt flekken og sug opp. Repeter til flekken er borte. Om det ikke holder med lunkent vann kan du legge til en liten mengde mildt rengjøringsmiddel. Fukt flekken på nytt og sug opp. Arbeid alltid fra ytterkantene mot midten av flekken. Ikke gni på flekken, men fukt og sug opp.

For fettflekker og andre vanskeligere flekker anbefales et pH-nøytralt rengjøringsmiddel, for eksempel ullsjampo. Unngå blekemiddel og andre produkter som risikerer å påvirke ullteppets farge. Ved behov kan du tørke et håndtuftet ullteppe ved hjelp av en hårføner som blåser på lav hastighet, samtidig som du grer i luggens retning. Inntørkede flekker kan ofte skrapes forsiktig bort. Begynn da i ytterkanten av flekken og skrap mot midten.

Regelmessig støvsuging, samt eventuell lufting i ren og frisk luft, pleier å være nok til at et håndtuftet ullteppe i god kvalitet ser bra ut og holder seg fint i mange år. Ikke vask et ullteppe unødvendig. Om et håndtuftet ullteppe absolutt må vaskes, anbefales vask på et profesjonelt renseri. Som tepper i bomull krymper også ulltepper i forbindelse med vask. Som regel krymper det 3–5 %, men det kan variere mellom ulike tepper.

Åpent kjøp 90 dager
Rask leverering
Gratis retur
Trygg e-handel