Slik vedlikeholder du et vegg-til-vegg-teppe og teppefliser

Både vegg-til-vegg-tepper og teppefliser krever vanligvis ikke så mye vedlikehold, men akkurat som alle andre tepper må også vegg-til-vegg-tepper og teppefliser støvsuges regelmessig. Minst en gang i uka er et godt utgangspunkt. Textilgulv som ligger i mer skitne områder, f.eks. i gangen eller trapper med mye trafikk, bør støvsuges oftere. Bruk den glatte siden av støvsugermunnstykket. Før munnstykket langsomt over teppet eller teppefliserne, så støvsugeren rekker å fange opp så mye som mulig – også helt ned i bunnen. Det er tyngre å støvsuge et tykt vegg-til-vegg-teppe, men moderne støvsugere med god sugeevne klarer som regel oppgaven fint uansett lengde på luggen.

Vegg-til-vegg-tepper og teppefliser av syntetisk materiale loer vanligvis ikke. Textilgulv i ull inneholder, akkurat som håndvevde eller knyttede ulltepper, derimot en del overskuddsfiber fra produksjonen. Et nylagt heldekkende teppe i ull må derfor støvsuges skikkelig de første ukene.

Slik fjerner du flekker fra et vegg-til-vegg-teppet og teppefliser

Flekker på heldekkende tepper og teppefliser bør behandles umiddelbart. Flekker som allerede har tørket inn er vanskeligere å bli kvitt. Det er en stor fordel å handle raskt.

Enkle flekker på vegg-til-vegg-tepper og teppefliser

Vannløselige og våte flekker suges først og fremst opp med tørkerullpapir eller en absorberende lys klut. Fukt deretter flekken med et rent, lyst håndkle eller klut og sug opp. Fukt på nytt og tørk deretter til hele flekken er borte. Dersom det er teppe med lugg, børst forsiktig opp luggen mens teppet fortsatt er fuktig. Dersom vannet ikke er nok for å fjerne flekken, legger du til et mildt rengjøringsmiddel og gjentar. Unngå sterke rengjøringsmidler som risikerer å bleke teppet, og husk å alltid utføre en test med rengjøringsmiddelet på et mindre synlig område av teppet eller flisen. Dette for å forsikre deg om at gulvteppet ditt ikke blir skadet av middelet. Jobb fra kantene av flekken og innover. Unngå å gni flekken inn i teppet. Skyll til slutt ut eventuelt overskytende rengjøringsmiddel ved å fukte vegg-til-vegg-teppet eller teppefliserne med litt rent vann og suge det opp etterpå. Du finner vårt utvalg av rengjøringsprodukter her.

Tørre flekker på vegg-til-vegg-tepper og teppefliser

Dersom flekken du skal behandle er tørr, begynn med å støvsuge rundt flekken før du begynner å fjerne den. På den måten kan du motvirke at mer smuss trenger ned i teppet under selve rengjøringen og gjør det vanskeligere å fjerne flekken. Deretter behandler du den tørre flekken på samme måte som en fuktig (se ovenfor).

Fettflekker på vegg-til-vegg-tepper og teppefliser

Til fete flekker, for eksempel fra smør, fargeblyanter eller skokrem anbefales pH-nøytrale rengjøringsmidler. Unngå blekemidler, og test først et nytt vaskemiddel på en skjult del av vegg-til-vegg-teppet eller en restbit. Avslutt med å skylle ut overskytende rengjøringsmiddel ved å fukte det heldekkende teppet med rent vann gjentatte ganger, og deretter suge opp vannet med husholdningspapir.

Slik rengjør du et vegg-til-vegg-teppe

Hvor ofte et heldekkende teppe eller et gulv med teppefliser må vaskes varierer naturligvis helt ut fra hva det utsettes for. For eksempel kan et vegg-til-vegg-teppe på soverommet, som utsettes for minimalt med skitt og støvsuges hver dag, fint brukes i mange år uten å måtte vaskes. Et tekstilt gulv i et offentlig miljø hvor mange mennesker regelmessig tramper med skitne sko må derimot vaskes mer regelmessig.

Individuelle flekker og mindre deler av teppet kan rengjøres for hånd. For grundig rengjøring av større overflater anbefales derimot tepperens med en tepperensemaskin. Du kan velge å leie en tepperenser fra et renseri eller fargehandel, eller leie et profesjonelt firma som rengjør vegg-til-vegg-teppet eller teppeflisene for deg.

Teppefliser som ikke er tapet eller limt, men ligger løst kan ved behov løftes opp og vaskes med varmt vann eller en myk vaskesvamp. Husk å la teppeflisen lufttørke i normal romtemperatur før du legger den tilbake, slik at det ikke er noe fukt igjen i flisen når du legger den på plass igjen. Et tips er at når du kjøper teppefliser, så kjøp noen ekstra for å ha i reserve dersom uhellet skulle være ute. Da kan du løfte opp de skadde flisene og bytte dem ut mot nye.

 

Åpent kjøp 90 dager
Rask leverering
Gratis retur
Trygg e-handel