Produktet er lagt i handlekurven
Fortsett å handle
Gå til kassen

Kundeservice: 23 65 23 00

Kundtjänst

kundeservice@kilands.no

Besøk kundeservicesiden

Vi svarer omgående på e-post
Garantert innen 24 timer.

Varför välja oss Frakt fr. 139 kr
Varför välja oss Gratis retur
Varför välja oss Åpent kjøp i 90 dager
0

Favoritter

Du har ingen favoritter ennå
Vis alle/Dele

Råd for vedlikehold og vask av dine tepper

Tips og råd for vedlikehold av dine tepper finner du her. 

Rengjøring

Et teppes livslengde beror mye på vedlikeholdet. Gjør det til en vane å støvsuge teppet minst én gang i uken og heng det ut for lufting noen ganger i året.

Gode råd

For at teppet skal slites jevnt er det bra å vri det nå og da. Unngå å dra møbler over teppet. For å minske slitasjen kan du benytte teppeunderlag som også fungerer som sklibeskyttelse. Benytt alltid et flatt munnstykke til støvsugeren når du støvsuger, og avslutt med å støvsuge i luggens retning. Trykkmerker på tepper fjerner du enklest ved å fukte luggen med lunkent vann og blåse lett med en hårføner samtidig som du børster opp luggen.

Å tenke på

Har du et gummiert teppe skal du aldri henge det opp med latekssiden mot solen. For å unngå opphøyde kanter må et gummiert teppe alltid rulles med rettsiden utover. Om du våttørker gulvet, se til at gulvet er helt tørt når du legger på teppet. Ellers er det en risiko for at latekssiden setter seg fast i gulvet.

Om du har et nytt ullteppe, bli ikke urolig om det loer av seg i begynnelsen. Det gjør det ofte under de første ukene, da det er et overskudd av ull fra produksjonen. 

Krymping og bleking

Bomullstepper kan krympe ca. 5% på bredden og ca. 8% på lengden ved vask i 30°C. Også ved vask av øvrige tepper kan man regne med en viss krymping. Alle tepper blekner med tiden og får oftest vakrere og mykere farger. Bomullstepper blekes fortere enn andre tepper.

Kanthåndtering

Har kanten på teppet ditt gått i stykker? Vi syr enkelt på ny kant rundt teppet ditt. I de tilfeller der vasking er aktuelt så bør det gjøres før teppet leveres inn for kanting. 

Vasking

Mindre flekker fjernes enklest ved å angripe flekken direkte med et rent håndkle/klut, lunkent vann og en dråpe vaskemiddel. Skum opp vaskemiddelet og gni forsiktig. Denne metoden bruker å fungere godt på de fleste typer tepper, både syntetiske tepper og ulltepper.

Spesifikke råd for vask av ulike teppetyper

Under følger mer detaljerte vedlikeholdsråd for spesifikke tepper.

Wilton

Flekker fjerner du med litt lunkent vann og vaskemiddel og med et rent og lyst frottéhåndkle. For vask av hele teppet bør teppet leveres til et autorisert vaskerenseri for planvask. Dette gjelder både wiltontepper og andre maskinvevde tepper med jutebakside.  

Akrylgarntepper

Akrylgarntepper er oftest merket med vaskes på 40°C. Maskinvask fungerer da utmerket om maskinen er tilstrekkelig romlig.  

Tepper med gummibakside

Tepper med gummibakside, også kalt gummierte tepper, kan du spyle med lunkent vann og mildt rengjøringsmiddel. De kan også skures med en myk børste eller svamp og vanlig vaskemiddel på 40°C. Skyll ordentlig og tørk plant. Om du har vasket gulvet er det viktig at det er helt tørt før du legger teppet tilbake på plass. Ellers finnes det en risiko for at gummien setter seg fast i gulvet.  

Ensfargede filleryer

Ensfargede filleryer i bomull kan ofte vaskes i maskin, sjekk likevel alltid teppets vaskeråd først. Fargede filleryer har alltid overskuddsfarger som i enkelte tilfeller kan farge lyse innslag og frynser.

Stripete filleryer

Stripete filleryer i bomull vaskes i kaldt vann med såpe. Skur med en myk flat børste i stripenes retning på begge sidene og skyll deretter godt i stripenes retning. Heng teppet på langsiden i stripenes retning. Den klassiske tilnærmingen til å vaske filleryer på broen er fortsatt en metode som fungerer utmerket. Men du kan naturligvis også benytte altanen eller kjellergulvet som underlag.  

Håndvevde ulltepper og rølakantepper

Planvask med kaldt vann og mildt rengjøringsmiddel gjelder ved vask av hele teppet. Flekker fjernes med et rent frottéhåndkle, litt lunkent vann og vaskemiddel. Teppet kan bli noe boblete ved vask av hele teppet, noe som likevel forsvinner etter noen dagers bruk.

Tepper i plast

Tepper i plast kan som oftest vaskes i maskin på 30°C uten sentrifugering. Kontroller likevel alltid teppets vaskeråd før du vasker teppet i maskin. Rull teppet hardt etter vask for å glatte ut krøller. Heng det deretter opp til tørk. Vil man ikke vaske sitt eget plastteppe i maskin går det utmerket å spyle det med lunkent vann og mildt rengjøringsmiddel. Husk å aldri riste på plastteppet da den sveisede kanten kan gå i stykker.

Kuskinn

Ved lettere forurensning: Støvsug, luft og bank. Tørk av med en svamp og lunkent vann.

Ved grovere forurensning: Flekker bør så fort som mulig druknes i kaldt vann. Rengjør med svamp, lunkent vann og ullsjampo. Man kan også benytte tekstil- eller teppevask på sprayflaske. Etter å ha benyttet ullsjampo, skyll flere ganger med svamp og lunkent vann. Skinnet skal tørkes når det er hengt opp. Husk å ikke utsette skinnet for sterk varme eller direkte sollys.

Saueskinn/lammeskinn

Ved lettere forurensning: Støvsug, bruk en klisterrull eller tørk av med svamp og lunkent vann.

Ved grovere forurensning: Kraftig forurenset skinn bør bløtlegges i kaldt vann før vask. La gjerne skinnet ligge i kaldt vann over natten. Benytt et mildt flytende vaskemiddel (ullsjampo), fri for enzymer, fosfater, peroksider, alkalier og blekemiddel. Bruk rikelig med vann. Benytt ikke blekemiddel. For tørking henges skinnet opp i to hjørner eller planørkes. Tørkes i romtemperatur. Utsett ikke skinnet for sterk varme eller direkte sollys. Mens skinnet fortsatt er fuktig, dra og gni på skinnet for å gjenopprette mykheten og smidigheten. Skinnet må ikke strykes! Alternativt kan du levere skinnet til rens.

Vedlikehold av orientalske tepper

Et orientalsk teppe er et unikt kunsthåndverk. Riktig vedlikehold holder det fint i flere generasjoner. Et orientalsk teppe er et klenodium verdt å verne.

For at teppet skal slites jevnt er det bra å vir det nå og da. Unngå også å dra møbler over teppet. For å minske slitasjen bør du benytte et teppeunderlag, noe som også fungerer som sklibeskyttelse. Bruk alltid et flatt munnstykke når du støvsuger og avslutt med å støvsuge i luggens retning. Teppet beholder da sin tette overflate, og smuss som gnager på fibrene trenger ikke ned i teppets bunn.

Henvend deg til en profesjonell om teppet må repareres eller behøver ordentlig rengjøring. Vent ikke med reparasjon av skader for lenge, da kan skaden forverres. Flekker tar du bort med litt lunkent vann og et rent og lyst håndkle som du fukter. Får du ikke bort flekken med kun vann kan du ta litt vaskemiddel som du skummer opp. Trykkmerker på tepper fjerner du enklest ved å fukte luggen med lunkent vann og blåse lett med en hårføner samtidig som du børster opp luggen.