Ulltepper – og alt du vil vite om dem!

Sarek ullteppe

Ulltepper er noe av det beste man kan ha i hjemmet – i hvert fall hvis du spør oss! Et teppe av ull er både behagelig å gå på og pent å se på, og samtidig er det både slitesterkt og smussavvisende. Det fungerer som teppe på stuen, i gangen, på barneværelset eller på kjøkkenet; det passer i grunnen inn hvor som helst. Et ullteppe tåler det meste. 

Det er mange som velger ulltepper i dag, og trenden vokser seg stadig større. Det er ikke rart når man vet om alle fordelene!

5 grunner til å velge ull:

  1. Ull er et helt naturlig materiale.

  1. Ull har lang levetid og er derfor et bærekraftig valg.

  1. Den er naturlig fet, noe som betyr at smuss og væske legger seg utenpå ullen og at flekker er enkle å få bort.

  1. Den kjøler deg ned når det er varmt, og varmer når det er kaldt.

  2. Ull er et fullstendig resirkulerbart materiale.

Hvor kommer ullen fra?

At ullen som benyttes i tepper nesten utelukkende kommer fra sau, er nok noe de fleste vet. Men, det mange kanskje ikke kjenner til, er at kvaliteten varierer avhengig av f.eks. dyrets alder, hvor på kroppen ullen vokser og når på året sauen klippes. Selv levekårene til sauen har noe å si for hvordan ullen ender opp med å bli klassifisert! Det finnes flere typer ull, men hovedregelen er at jo tynnere ullfiber, desto finere ull.  

Landene som produserer mest ull er Australia, New Zealand og Iran. I Iran produseres både garnet og teppene som regel innenlands, mens tepper med ull fra Australia eller New Zealand produseres i bl. a. Pakistan og India.

Fårklippning

Saueklipping

Hvordan lager man ulltepper?

Når klippingen av sauene er over, sorteres ullen etter kvalitet og vaskes. Deretter må ullen gres ut. Dette kalles karding, og prosessen innebærer at man separerer de tovede fibrene fra hverandre. Deretter spinnes fibrene til garn, og spinningen foregår med ulik styrke ettersom hva garnet skal brukes til; varp, innslag eller lugg. Nå for tiden kan både kardingen og spinningen utføres maskinelt. Garn fra land som Kina og Pakistan er som regel maskinspunnet. I Iran spinner de fortsatt ofte garnet for hånd ved hjelp av en spinnerokk. I landsbyer og nomadeleire karder de fortsatt for hånd også, og enkelte steder bruker de en tradisjonell håndtein når de spinner garnet. 

Når garnet er klart, begynner teppeproduksjonen – og den kan foregå på mange vis. De fleste ulltepper lages for hånd, og de vanligste variantene er håndvevde tepper (röllakan), håndknyttede tepper og håndtuftede tepper.

Håndvevde ulltepper (röllakan):

Håndvevde tepper kan veves med forskjellige teknikker, der röllakan er den vanligste. Teppene veves for det meste i en vevstol, og de veves på en måte som gjør at de kan brukes med begge sider opp. Overgangene mellom fargeområder i mønsteret kan utføres slik at teppet blir likt på begge sider eller invertert fargemessig, men mønsteret er alltid det samme.

Håndknyttede ulltepper:

Å knyte et teppe for hånd er veldig tidkrevende, og et teppe på 3 x 4 meter kan ta opp til 600 arbeidsdager å gjøre ferdig!

Håndknyttede tepper knytes som regel også i en vevstol. Det finnes ulike knyteteknikker, der symmetrisk og asymmetrisk knyting er det som benyttes mest. Det er riktignok først og fremst knutetettheten som avgjør hvor slitesterkt teppet blir. Når teppet er ferdigknyttet, klippes det ned og luggen trimmes til ønsket lengde med saks.

Håndtuftede ulltepper:

I stedet for å knyte eller veve skyter man garnet inn fra baksiden i en oppspent vev når man tufter. Resultatet blir et veldig slitesterkt og tett teppe. Når selve teppet er klart limes det fast til en bakside i tekstil, noe som øker stabiliteten og levetiden ytterligere. 

Denne produksjonsmetoden gjør det også enklere å lage 3D-motiv og forskjellige nivåer, noe man ofte kan se i håndtuftede tepper.

Verktug för spinning

 Verktøy til garnspinning

Matta knyts för hand

Teppe knytes for hånd

Hvordan tar jeg vare på ullteppet? 

Ull er naturlig smussavvisende og slitesterkt, og et teppe av ull tåler dermed mye. Likevel anbefaler vi at du tar vare på teppet for at det skal holde seg i god stand lenge. 

Støvsug teppet ofte, både oppå og under, for å unngå at grus eller sand gnisser mot det. Et ullteppe kan slippe en del lo i starten. Dette vil avta med tid, og det blir bedre fortere hvis du støvsuger. Hvis teppet har en lugg som risikerer å bli tråkket ned over tid, bør teppet roteres av og til for at nedtråkkingen skal gå saktere. Dette hjelper deg også å unngå at en del av teppet blir solbleket slik at det blir fargeforskjeller i det.

Flekker må behandles umiddelbart. En våt flekk suger du opp (ikke gni) med tørkepapir. Alternativt kan fuktig mat o.l. forsiktig løftes av med en liten skje. Hvis flekken har rukket å trekke inn i teppet, bruker du en ren og ufarget klut eller svamp med litt lunkent vann. Tilsett litt mildt vaskemiddel hvis du har en vanskelig flekk. Ikke vask ullteppet ditt hvis du ikke må. Tepper i ull krymper litt i forbindelse med vask. Hvor mye varierer fra teppe til teppe. Hvis du er nødt til å vaske teppet ditt, anbefaler vi at du leverer det inn til et profesjonelt renseri.

Du kan lese flere tips til vedlikehold av ulltepper her. 

 

Vi skjønner godt at ulltepper er så populære 

I tillegg til at ulltepper er utrolig fine, kan de også plasseres nærmest hvor som helst i hjemmet. Det blir lett å få bort flekker når man søler på kjøkkenet, de tåler slitasjen fra lek på barneværelset og de takler både fukten og smussen som blir dratt inn i gangen. Det er selvsagt også et stort pluss at ulltepper varer lenge, til tross for alt det de utsettes for. Hvis du investerer i et ullteppe, får du fantastiske egenskaper på kjøpet. Det er rett og slett bærekraftig og sikkert å velge ull! 


Her kan du se alle våre fine ulltepper og velge ut favorittene dine!



Åpent kjøp 90 dager
Rask leverering
Gratis retur
Trygg e-handel