Kjenner du deg ikke igjen? Vi oppdaterer utseendet vårt, men vår service, kunnskap og vårt store sortiment forblir det samme.

Hvordan legge teppe i trapper?

Har du en kjedelig og slitt trapp hjemme? Er du lei av glatte trappetrinn? En måte å fikse dette på er å legge teppe i trappen din. I denne guiden beskriver vi hvilke fordeler trappetepper har og forklarer hvordan du går frem for å oppnå best resultat når du legger det på. 

Fordeler med teppe i trapp

Det er flere fordeler med et trappeteppe, og ved å legge teppe i en trapp. Det blir mykt og behagelig å gå på samtidig som det demper lyden fra føtter som løper i trappen. Med et tekstilbelegg på trappetrinnene dine reduserer du også risikoen for å skli. Trappetrinn i behandlet eller malt tre er glatte å gå på, men med et teppe i trappen reduserer du risikoen for å skli betraktelig. 

Mange velger også å legge et teppe i trappen sin fordi det er en måte å friske den opp på. I stedet for å skrape av gammel farge og male på nytt, kan du heller velge å legge et teppe.

Hvilken type teppe skal jeg legge i trappen min?

Det finnes mange ulike alternativer til trappetepper, i tillegg til ulike tilnærmingsmåter for hvordan du kan legge teppe i en trapp. Det vanligste er å legge et heldekkende tekstilteppe i trappen. Dette vil vi beskrive nærmere nedenfor. Dersom du ikke vil ha et heldekkende teppe i trappen, kan du også velge et gangteppe i metervare som du fester med trappestenger. Et trappetrinnsteppe er også et alternativ, en variant der du legger ferdige tepper i form av trappetrinn på trinnene som du fester med dobbeltsidig tape. Disse trappetrinnsteppene finner du her. 

Men nå skal vi gå mer i detalj på hvordan du skal tenke når du skal legge et heldekkende teppe i trappen din.

Velg et slitesterkt teppe for best resultat

Tepper som ligger i trapper utsettes vanligvis for relativ hard slitasje. Vi anbefaler derfor at du velger et teppe med høy slitestyrke for best resultat, og for at trappen din skal holde seg fin i lang tid fremover. 

Når du skal se etter et passende teppe, se etter tepper som er klassifiserte for bruk i trapp. På hjemmesiden vår kan du enkelt filtrere ut disse. Det kan også være en god idé å se på teppenes såkalte «slitasjeklasse». Jo høyere tallet på slitasjeklassen er, desto bedre. Også dette kan du filtrere ut i kategorien vår med heldekkende tepper. Ta gjerne kontakt med våre produktrådgivere dersom du er usikker, så hjelper vi deg. 

Det sies at et heldekkende vevd/ribbet teppe med løkker vanligvis egner seg best i trapper, sammenlignet med tepper som har skåret lugg. Dette fordi den typen lugg ofte er slitesterk og mer solid. Men det finnes også tepper med skåret lugg som er godt tilpasset trapper.

Husk at dersom du velger et teppe av god kvalitet til trappen din, vil du kunne ha glede av teppet i lang tid fremover uten å måtte bytte det ut på mange år. Derfor kan det være en god idé å gå opp i prisklasse, dersom det er mulig.

Klikk her for å se alle våre vegg-til-vegg-tepper og filtrer ut det rette teppet til trappen din!

Skal jeg lime teppet i trappen?

Når du skal legge et trappeteppe er det viktig å legge teppet slik at det sitter ordentlig fast. Dette gjør du best ved å lime teppet. Det finnes ulike måter å legge teppe i trapp. En måte er å legge teppet på det såkalte trinnet, da legger du bare teppet på den delen du setter foten ned på. Du har kanskje en list i framkant som avslutning, eller en nedsenkning i trappetrinnet. Da holder det som regel å legge teppet med gulvlim. 

Skal du heller brette teppet rundt trappenesen, må du benytte deg av kontaktlim rundt trappenesen. Trappen er mest utsatt der trinnet slutter rundt trappenesen, og for at teppet skal ha godt feste her må du bruke kontaktlim. For resten av trinnet kan du bruke gulvlim. 

Velger du å kle hele trappen med teppe, dvs. også det såkalte opptrinnet (det som går vertikalt mellom trinnene), kan du bruke vanlig gulvlim til dette.

Slik legger du teppe i trapp – steg for steg!

Når du har kommet så langt at du har valgt ut teppe til trappen din og hvordan det skal legges, er det på tide å påbegynne selve arbeidet med å få teppet på plass. Her beskriver vi kort steg for steg hvordan du går frem. 

  1. Begynn med å sørge for at underlaget i trappen er slett og fast. Har det for eksempel ligget et teppe i trappen før, må du fjerne det gamle teppet og eventuelle limrester.
  2. Du begynner med det øverste trinnet i trappen og jobber deg deretter nedover.
  3. Det er viktig at du måler hvert trinn separat, selv om alle trinnene ser ut til å være like store. Som oftest kan det skille noen millimeter. Når du måler kan du benytte en såkalt trappelinjal/trappetrinnsmåler som hjelp for å måle svingtrappetrinn.
  4. Skjær deretter nøye ut trinnene med hjelp av en linjal og en skarp teppekniv. Mål deretter trinnet og test det slik at det passer etter ønske.
  5. Lim deretter det utskårne teppet fast på trinnet. Dersom du bretter teppet rundt trappenesen må du bruke kontaktlim på disse partiene. Kontaktlimet må limes både på teppet og trinnet før du fester teppet. De andre partiene limer du bare med gulvlim.

 

Vi anbefaler følgende produkterÅpent kjøp 90 dager
Rask leverering
Gratis retur
Trygg e-handel