Fiks en kunstgressmatte - en guide til legging av kunstgress

Installasjon av kunstgress fra Kilands mattor

Er du lei av å klippe og vanne plenen om sommeren? Eller får du ikke gresset til å vokse overalt? Da er kunstgress et godt alternativ for deg. Med et kunstgress i hagen vil plenen din se like fin ut hele året, og dette uten at det krever stell og vedlikehold. Du kan også legge kunstgress på altanen din, på balkongen eller på terrassebord. Kunstgresset blir en matte som hjelper deg å skape en sommerlig og frodig oase.

Alle våre kunstgress har små hull på undersiden for drenering. En kunstgressplen med drenering lar vann strømme gjennom matten på en effektiv måte, noe som hindrer vann i å bli liggende i matten, og gjør at den tørker raskere hvis den har blitt vått. I vårt sortiment finnes det flere ulike varianter av kunstgress som selges på rull i metervare. Her kan du se alle våre kunstgressmatter og finne din favoritt. I denne guiden vil vi vise deg hvordan du installerer kunstgresset ditt, enten på bakken eller på uteplassen din.

Legge kunstgress på bakken eller jord

Nedenfor beskriver vi hvordan du går frem for å installere kunstgresset ditt metervis på en overflate der underlaget består av bakke eller jord.

​Materialer som trengs

Verktøy som trengs

  • Spade
  • Eventuelt vibratorplate
  • Rake
  • Teppekniv
  • Feiekost
  • Gummihammer

Slik går du frem

1. Grunnen der kunstgresset skal ligge skal være flatt og fast, og forarbeidet er viktig for et vellykket resultat. For å gjøre bakken jevn og fast må du grave bort gammelt gress og eventuelle busker, blomster eller annen vegetasjon som vokser i området. En effektiv måte å grave vekk gress på er å sette ned en spade i 5-10 cm dybde, og så bruke spaden til å hjelpe med å grave ut seksjoner på 30 x 30 cm som du så kan løfte opp og fjerne.

2. Når du har gjort dette, må du sørge for at jorda er komprimert og jevnet på riktig måte. For et virkelig godt resultat, og noe som er ekstra viktig for store arealer, er å legge et underlag med grus oppå bakken som så pakkes skikkelig.

3. Legg så et 5-6 cm tykt lag med steinmel eller sand over den pakkede overflaten. Fordel steinmelet eller sand jevnt over overflaten med en rive. Pakk deretter overflaten på nytt med enten en vibratorplate eller annet hjelpemiddel.

4. Korriger så eventuelle ujevnheter i jordoverflaten slik at den blir jevn. Et godt triks er å bruke et brett for å jevne ut steinmelet. Vann deretter overflaten.

5. Legg så en markduk oppå det jevne steinmelbedet. Legg markduken slik at den stikker ut ca 10 centimeter på hver side av området. Hvis overflaten er så stor at du må skjøte markduken i bredden, sørg for at den ved hver skjøting overlapper minst 10 centimeter.

6. Nå er underarbeidet ferdig, og det er på tide å legge ut kunstgresset. Du kjøper kunstgress på rull i den lengden du har regnet ut at du trenger. Plasser lengdene slik at gresstråene peker i en og samme retning, for eksempel mot uteplassen. Hvis gresset skal ligge i hagen, så rett stråene mot gaten. Når du skal legge ut kunstgresset, la lengdene stikke ut 10 centimeter rundt kantene, slik at du deretter kan klippe det rett og pent.

7. Når du har kommet så langt i installasjonen av kunstgresset ditt, er det på tide å sørge for at eventuelle skjøter er på plass. For å gjøre dette, brett opp kunstgresset og klipp av begge kantlistene fra baksiden. Juster deretter kantene for å lage en tett søm. Bruk så kunstgresstape og legg ut på markduken der skjøten så havner. Pass på at det havner like mye tape på hver side. Når du har gjort dette, drar du av plastfilmen som er på toppen av tapen og trykker mattene godt fast slik at de fester seg godt. Pass på at ingen strå havner nedi og setter seg fast i tapen for å få en så fin skjøt som mulig.

8. Bruk deretter en skarp teppekniv til å kutte av overflødig kunstgress rundt overflaten. Du får best resultat hvis dette gjøres fra bunnen.

9. Deretter bør du dekke overflaten med sand ved å spre for eksempel kvartssand over det utlagte kunstgresset. Det går med ca. 5 kg sand per kvadratmeter.

10. Til slutt bør du forankre kunstgresset i bakken ved hjelp av forankringsstikker/pinner. Du trenger en pinne per meter, og det enkleste er å feste pinnene med en gummihammer.

11. Fei kunstgresset rent med en kost. Deretter er det bare å nyte den nye plenen din. Godt jobba!

Eksempler på innlagt kunstgress - Kilands mattor

​Legge kunstgress på terrassebord eller betong

Hvis du legger kunstgresset ditt direkte på en terrasse eller betongoverflate der underlaget er, er veien til det ferdige resultatet kortere.

Materialer som trengs

  • Kunstgress
  • Eventuelt dobbeltsidig mattetape
  • Tape/lim (for eventuelle skjøter)
  • Eventuelt skruer og brikker for ekstra forankring i underliggende terrassebord.

Verktøy som trengs

Slik går du frem

1. Noen ønsker å feste kunstgresset sitt til underlaget, mens andre vil la det ligge fritt. Du bestemmer selv hvordan du vil gjøre det. Valget om å feste teppet avgjøres av flere ulike faktorer, for eksempel om kunstgresset skal stå i en innglasset vinterhage eller på åpen balkong. Hvis du ønsker å feste teppet til underlaget, er det fint å bruke teip i en vinterhage. Hvis underlaget er terrassebord, kan du forankre kunstgresset både innvendig og utvendig ved å skru gresset til terrassebordene. Bruk deretter en skive mellom matten og skruen.

2. Pass på at underlaget du skal legge kunstgresset på er rent og tørt. 

3. Plasser lengdene på kunstgresset slik at gresstråene peker i en og samme retning, for eksempel mot uteplassen. Hvis gresset skal ligge i hagen, så rett stråene mot gaten. Når du skal legge ut kunstgresset, la lengdene stikke ut 10 centimeter rundt kantene, slik at du deretter kan klippe det rett og pent.

4. Når du har kommet så langt i installasjonen av kunstgresset ditt, er det på tide å sørge for at eventuelle skjøter er på plass. For å fikse skjøtene, bruk vår tape og legg ut på underlaget der skjøten så havner. Pass på at havner like mye tape på begge sider. Når du har gjort dette, drar du av plastfilmen som er på toppen av tapen og trykker mattene godt fast slik at de fester seg godt. Pass på at ingen strå havner nedi og setter seg fast i tapen for å få en så fin skjøt som mulig. Brett nå endene tilbake og press så hardt som mulig over tapen.

5. Press nå kunstgresset ut mot kantene og fest på den dobbeltsidige tape . Bruk deretter en skarp teppekniv for å kutte av overflødig kunstgress rundt overflaten. Ligger kunstgresset mot et terrassebord kan du forankre det ekstra med skrue og brikke.

6. Nå er det på tide å nyte den nye plenen din. Godt jobba!


Har du spørsmål om kunstgresset vårt, ønsker et tilbud eller har andre spørsmål om våre produkter? Ta kontakt med vår kundeservice og produktrådgivning på 23 65 23 00 eller på kunderservice@kilands.no.Åpent kjøp 90 dager
Rask leverering
Gratis retur
Trygg e-handel