Juteteppe eller sisalteppe – hva er forskjellen?

Hvem drømmer vel ikke om å skape en herlig og naturnær følelse i hjemmet? Jute og sisal er to fantastiske, naturlige materialer som enkelt gjør denne drømmen om til virkelighet! Selv om materialene ser like ut og deler mange gode egenskaper, skiller de seg likevel mer fra hverandre enn man skulle tro. For å finne det riktige teppet, er det derfor godt å vite hva som egentlig er forskjellen mellom et juteteppe og et sisalteppe. Tepper i sisal og jute dekker til sammen mange bruksområder. Enten du er ute etter et teppe til stuen, et gangteppe, kontorteppe eller kjøkkenteppe, finnes det garantert et perfekt teppe i enten sisal eller jute.

 

5 grunner for å velge jute eller sisal:

 

  1. Begge materialene er naturlige og bærekraftige valg. 

  1. De gir begge en unik og naturlig følelse til ethvert rom.

  1. Sisal og jute har i prinsippet alltid vært trendy og populære i en eller annen form, og denne populariteten vil garantert fortsette fremover. 

  1.  Sisal- og jutetepper kan brukes på mange forskjellige steder og til forskjellige formål.

  2. Jute- og sisaltepper er praktisk talt vedlikeholdsfrie. 

 

Så hva skiller dem fra hverandre?

Generelt sett kan man si at et juteteppe føles mykt og har en porøs vev, mens et sisalteppe føles mer rustikt og har en kraftigere vev. Det som avgjør om du bør velge et juteteppe eller sisalteppe, er stedet hvor det skal plasseres og dermed hva som bør prioriteres – mykhet eller slitestyrke. Et juteteppe føles fantastisk å gå på og gir en veldig deilig følelse. Både jutetepper og sisaltepper er slitesterke, men sisal er ekstra bra på akkurat det punktet, og det kan derfor plasseres på steder med høy trafikk (som for eksempel kontorer, trapper osv.).

 

Jute:

Husker du den jutetapeten som var så populær på 60- og 70-tallet? I dag brukes materialet (heldigvis ifølge enkelte) hovedsakelig til annet interiør, og det har også lenge blitt brukt som sekkevev og emballasje. Mens jutetapeten var en kortvarig trend, er nok juteteppet (og sisalteppet), som har vært med oss lenge, sannsynligvis kommer for å bli. 

Jute kommer fra planteriket og utvinnes fra corchorusplanter som vokser i de fleste tropiske land. Man får jutefibrene fra stilken på disse små buskene. De bløtlegges i noen dager slik at fibrene separeres, og deretter tørkes de før de behandles. Fibrene er korte og ganske vanskelige å spinne. Derfor spinnes jutegarnet ved hjelp av oljer som letter prosessen. Det er disse oljene som gir juteteppene den spesielle duften som man fortsatt kan lukte lenge etter produksjonen. Jutetepper har som nevnt en relativt porøs vev, og egner seg best til steder der du vil skape en litt mykere og koseligere atmosfære. Slike steder kan for eksempel være i stuen, på soverommet eller spiseplassen.

Jutefibre som henger til tørk.

Sisal:

Hvis man prioriterer slitestyrke, er sisalteppet det mest passende alternativet. Sisaltepper er mer tettvevde og har en «råere» struktur. Sisaltepper egner seg godt for områder med høy trafikk, som f.eks. kontorer, trapper og lignende. De fleste sisalteppene kan også brukes i offentlige miljøer. Sisal er en slitesterk fiber som utvinnes fra bladene på en bestemt type agaveplante som heter Agave sisalana. Disse agaveplantene vokser hovedsakelig i Sør-Amerika, og bladene kan bli opptil to meter lange! Bare de lengste, eldste bladene høstes og knuses for å lage lange, harde fibre. Allerede for 800 år siden, på aztekernes tid, laget man tråder av sisal, og i dag brukes materialet mye til tau og selvfølgelig også tepper.

Fibre utvinnes av blader fra Agave-planten.

Hvordan tar man vare på jute- og sisaltepper?

Tepper i sisal eller jute skal ikke vaskes ved å bløtlegge eller utsette de for fuktighet eller væske. Heldigvis kommer du langt med å støvsuge, riste og ventilere teppene dine. Det er også viktig å støvsuge teppet ofte. Mange ganger kan en enkel støvsuging faktisk være nok for å fjerne flekker på disse teppene. Ikke glem å støvsuge under teppet også, slik at det ikke ligger smuss der som sliter unødvendig på teppet. Selv om teppet er slitesterkt, er det bra å rotere det innimellom, slik at det slites jevnt. På denne måten forlenger du også levetiden på teppet betraktelig! Utover dette kreves det ikke noe annet vedlikehold, noe som er en av grunnene til at så mange velger disse teppene. 

Her kan du lese våre generelle vedlikeholdsråd!

 

Bærekraft på alle mulige måter!

Takket være sin unike, naturlige skjønnhet har jute- og sisalmaterialet i prinsippet alltid vært en trend på en eller annen måte. Materialene holder fortsatt et høyt trendnivå og øker faktisk i popularitet. Dette er slett ikke rart ved tanke på alle de fordelene man får med disse materialene. Når det gjelder å passe inn overalt, er det også utrolig vanskelig å slå denne duoen! Tepper i jute og sisal gir en herlig, varm og naturnær atmosfære uansett hvor de ligger. Egenskapene varierer, som sagt, mye mellom materialene, men så lenge du har noenlunde kontroll på forskjellene, kan du rett og slett ikke velge feil med et sisal- eller juteteppe! Når du kjøper et teppe i jute eller sisal, investerer du i holdbarhet på alle mulige måter. Uansett hvilket teppe du velger i denne kategorien, tar du et valg som er både naturvennlig, vedlikeholdsfritt og tidløst! 

Her kan du se alle teppene våre i sisal!Åpent kjøp 90 dager
Rask leverering
Gratis retur
Trygg e-handel