Syntetiske tepper – hva er egentlig det?

Feel syntetmattaForskjellige typer syntetiske materialer er i dag vanlige materialer å bruke når man lager tepper. Maskinvevde tepper, klassiske wiltontepper og maskintuftede tepper er bare noen eksempler på modeller som ofte lages av syntetisk materiale. Ved å velge det syntetiske materialet med de riktige egenskapene, kan du enkelt tilpasse teppet til de omgivelsene det skal ligge i. Med et syntetisk materiale er det også mulig å skape alle slags farger, former og funksjoner. Dermed er det enkelt å finne akkurat det du leter etter blant de syntetiske teppene! 


5 grunner til å velge syntetisk:

 

  1. Syntetisk er motstandsdyktig mot fuktighet, smuss og falming forårsaket av sollys.

  1. De forskjellige egenskapene til de syntetiske materialene gjør det enkelt å velge et teppe som passer til ditt bruksområde. 

  1. Det finnes et bredt spekter av kvaliteter å velge mellom når det gjelder form og stil (for eksempel tykkelse, luftighet og følelsen på teppet). 

  1. Med syntetiske fibre kan man produsere mange farger som varer lenge. 

  1. Syntetiske tepper er også ofte veldig rimelige. 

 

Hva er egentlig syntetisk? 

Syntetiske materialer er materialer produsert på en kunstig måte gjennom kjemiske reaksjoner. Ofte er disse materialene polymerer, dvs. forskjellige plasttyper, som det selvfølgelig finnes veldig mange av. Spesielt tepper lages ofte av polyamid, akryl, polyester eller polypropylen. En egenskap som mange syntetiske materialer har, er at de tåler mye smuss og fuktighet. Derfor brukes de ofte i tepper som må tåle fuktighet, som f.eks. gangtepper, utetepper og indoor/outdoor-tepper som kan brukes både ute og inne. 

Syntetisk garn

Nærbilde av syntetisk garn

Nylon/polyamid:

Det vanligste navnet på tekstilfibre laget av polyamid er nylon (de fleste kjenner nok til nylonstrømpebuksene). Nylon/polyamid er elastisk og slitesterkt, noe som har gjort materialet populært å bruke til mange forskjellige produkter. Takket være holdbarheten (både når det gjelder form og slitasje) brukes materialet også mye i tepper som skal opprettholde en høyere kvalitet og vare lenger. 

 

Akryl:

Akryl er laget av polyakrylnitril. Akryl er svært motstandsdyktig mot varme og sterke midler. Beskyttelsesklær er ofte laget av akryl, og tepper med dette materialet kan tåle mye når det kommer til rengjøringsmidler og lignende. Overflaten på disse fibrene har lite struktur, noe som betyr at akrylen holder formen veldig godt, selv om teppet f.eks. ligger sammenbrettet. 

 

Polyester:

Kjært barn har mange navn. Polyester, PET eller polyetylentereftalat. Uansett hva du kaller det, er polyester et utbredt syntetisk materiale som brukes til uendelig mye. Polyester er et relativt billig materiale og har litt lavere slitestyrke enn f.eks. nylon (polyamid). Utviklingen har imidlertid gjort at polyester i dag fortsatt holder et høyt nivå. Et polyesterteppe er med andre ord veldig prisgunstig. En egenskap som kjennetegner materialet, er at det er motstandsdyktig mot både smuss og flekker. 

 

Polypropylen:

Polypropen (også kalt polypropylen) er et plastmateriale som brukes til alt fra matemballasje til bildører, og det finnes også ofte i tepper. Materialet tåler mye fuktighet og smuss (som de fleste syntetiske materialer gjør). Polypropen er også lett og billig å produsere. 


Hvilke modeller er laget av syntetisk materiale? 

Både selve materialet og metodene som brukes til produksjonen har blitt utviklet over lang tid, og på grunn av dette har teppene som lages av syntetisk materiale i dag en høy kvalitet. Det er flere produksjonsmetoder og modeller, og ofte brukes teknikkene også til å fremstille tepper i andre materialer. De fleste syntetiske tepper er maskinproduserte. De kan veves på en vevemaskin eller maskintuftes, der trådene skyves mekanisk inn i en strammet vev. 

 Vi anbefaler selvfølgelig å se på hvilket materiale/ materialer hvert teppe inneholder, da det kan variere mye, men følgende modeller er ofte laget helt eller delvis av syntetiske materialer: 

 vävmaskin

Vevemaskin

Hvordan tar man vare på et syntetisk teppe? 

Hvordan et teppe av syntetisk materiale skal vedlikeholdes varierer noe mellom de forskjellige modellene. Her finner du våre tips for vedlikehold, der du kan klikke deg videre til akkurat den teppetypen du vil ha råd om! 

Generelt sett påvirkes teppets levetid mye av hvordan du tar vare på det. Støvsug teppet ofte i luggens retning hvis teppet har lugg. Snu det gjerne innimellom slik at det slites jevnt. Når det gjelder flekker, er det alltid best å fjerne disse med en gang. Hvordan du fjerner flekker kan variere mellom forskjellige materialer, og det kan være lurt å lese gjennom rådene før uhellet er ute.       

 Her kan du lese våre mer spesifikke tips for vedlikehold! 


Syntetiske tepper er et tidløst valg! 

Syntetiske tepper har dukket opp på grunn av menneskelige ønsker og med et fokus på funksjonene vi trenger i tekstilprodukter. Likevel står utviklingen aldri stille. Nye syntetiske materialer blir produsert, og de som allerede finnes blir oppdatert og de blir stadig bedre og bedre. 

Mange klassiske teppetyper har blitt produsert og har funnet veien inn i hjemmene våre takket være syntetiske materialer og moderne produksjonsteknikker. Wiltontepper og ryetepper er eksempler på tepper som har vært med oss lenge, og som vi alltid ser ut til å gå tilbake til, til tross for trender som kommer og går. Behovet for syntetiske tepper forsvinner ikke, og klassikerne våre vil sannsynligvis være med oss lenge. Derfor er et syntetisk teppe et godt og prisgunstig valg for fremtiden! 

Her har vi samlet alle teppene våre – finn din nye romkamerat i dag! 

 Åpent kjøp 90 dager
Rask leverering
Gratis retur
Trygg e-handel